Kritische stemmen in je hoofd, hoe ga je daarmee om?

Marie-Chantal Hoppenbrouwers

MC en Freud, dat zijn mijn bijnamen. Aan mij gegeven door Bibianne Boumans. 
Zij begeleidt mij in het optimaliseren van mijn online coachtraject: “Op weg naar je Happy New Life” voor net gescheiden vrouwen die in een emotionele rollercoaster zitten.

Waarom twee bijnamen zul je denken? Sterker nog, ik ben eigenlijk zo schizofreen; ik heb er drie. De derde is Hennie de Heks. MC (spreek uit: emcie) staat voor mijn speelse, humoristische ik. Zij kan onverwacht droog en verrassend uit de hoek komen.

Freud is mijn expertbrein, die moet altijd laten zien hoeveel hij weet. Hij (of zij) is eigenlijk mijn innerlijke juf. Zij houdt van de theorie en de feiten. Vandaar dat ik ook voor de analytische tekentherapie gekozen heb omdat dat goed onderbouwd is door theorie.

Hennie is mijn kritische stem; de heks die op mijn schouder in mijn oor staat te krijsen als ik iets niet goed doe. Of als het volgens haar nog beter kan en dat is bijna altijd zo.

Ik kan er altijd hartelijk om lachen want mijn brein maakt er meteen beelden van. Ik ben heel visueel ingesteld dus ik zie ze met z’n drieën lekker discussiëren.

MC is en was vaak mijn reddende engel in barre tijden want als Hennie aan het krijsen was kwam MC om de hoek kijken en bracht er weer een dosis humor in waardoor het allemaal minder zwaar ging voelen.

Zo is MC ook heel fijn om erbij te hebben in mijn werk: zij kan altijd direct voelen wanneer mijn cliënten op de goede weg terug zijn: dan kunnen ze weer een beetje lachen om zichzelf en hun gedrag. 

Dat is voor mij het moment om mijn humor meer in te brengen. Want als ze weer een beetje zelfspot hebben wordt alles minder serieus en zwaar. Komt er weer wat lucht in hun leven.

Ik geef dat mijn cliënten ook terug, want soms hebben ze dat zelf niet in de gaten.

Ik vraag ze dan ook of zij hun kritische stem een naam hebben gegeven. 

Want op het moment dat je dat doet kun je die ‘persoon’ af en toe vragen even zijn of haar k*p te houden. Of even buiten de deur te zetten: “Fijn dat je er bent, maar nu even niet, doeii. Ga jij maar even buiten spelen.”

Dus als Hennie dan naar buiten gebonjourd is nodig ik MC uit en doen we even een dansje, en zorgen voor wat ontspanning. Hoe lekker is dat?

Ga eens na bij jezelf hoe dit voor jou zou werken en welke namen je er aan zou geven. En laat het me gerust even weten. Ik ben heel benieuwd.

Voor nu wens ik jou heel veel plezier met jouw ‘MC’. 

Liefs van MC, Freud en Hennie

P.S. Mocht je veel last hebben van jouw ‘Hennie’? Boek dan gerust even vrijblijvend een spit-it-out-call met me. Dan kan ik je nog meer tips en feedback geven hoe je daar mee om kan gaan. Plan direct een afspraak.