Laat de kinderen niet de dupe worden van jouw scheiding.

Marie-Chantal Hoppenbrouwers

In mijn gratis Magazine “1ste emotionele hulp bij scheiding”, heb ik het over zelfliefde, en dat je jezelf op numero uno moet zetten. Dus wat ik hieronder met je ga delen klinkt wat tegenstrijdig. Want het gaat over “alles voor de kinderen” en hoe je je kinderen NIET de dupe moet laten worden van de scheiding.

Op 3 maart 1997, oftewel 24 jaar geleden, werd ik onverwacht moeder van een meisjestweeling. Slechts 4 uur voor de bevalling kwamen we erachter dat er niet ‘1 grote jongen’ in mijn buik zat maar 2 piepkleine meisjes.

Eerst was er verbazing en ongeloof, daarna focus op de bevalling die razendsnel ging en toen verliefdheid en een diep moederinstinct wat ontwaakte. Want je kindjes achter moeten laten in een couveuse is dan echt zó tegen je gevoel in. Maar ze kregen fantastische zorg in het MCA in Alkmaar.

Vanaf dag 1 waren ze intens verbonden met elkaar.
En dat is nog steeds zo. Dat doet mijn moederhart zo goed. Wat er ook gebeurt in het leven, ze hebben elkaar👩‍❤️‍💋‍👩.
Dat is zo belangrijk geweest toen wij, hun ouders, uit elkaar gingen.

De scheiding is echt het dieptepunt in hun leven. Ze waren toen 15 dus dat was een hele ingewikkelde leeftijd om te horen te krijgen dat je veilige basis uiteen valt.
Alles voelt al wiebelig als je in de pubertijd zit en toen kregen ze dat er ook nog bij. 
Woest waren ze, vooral op hun vader.
Voor hun gevoel verliet hij ook hen, terwijl ze rationeel wisten dat het niet zo was.

Ik was ook heel boos, maar ik heb me vanaf dag 1 voorgenomen om niet kwaad te spreken over mijn ex. Het is en blijft tenslotte hun vader. En zij hebben nog een heel leven voor zich waarin hij een belangrijke rol blijft spelen. Ze hadden en hebben ze hem keihard nodig als vaderfiguur.

Het is belangrijk, zo goed en kwaad als dat gaat, de relatie tussen je kinderen en je ex te stimuleren, en te bevestigen. Te blijven benadrukken dat hij een lieve vader is, die ook maar mens is (ervan uitgaande dat hij ook echt een goede vader is).

Want er komt een moment dat je met je volwassen kinderen aan tafel zit en dan is het fijn te horen hoe dankbaar ze daarvoor zijn.
Mijn dochters benadrukken het regelmatig, dat ze zo blij zijn dat ik ze steeds aangespoord heb om bij hun vader te zijn. Het gesprek met hem aan te gaan over hoe ze zich voelden. 
Open en eerlijke communicatie is het allerbelangrijkste in zo’n verwarrende tijd.
Het heeft best een tijd geduurd voordat hun relatie weer genormaliseerd was, maar gelukkig voelen ze zich weer helemaal prima bij hem en hebben ze een open en vertrouwde relatie.

Ik zie en hoor in mijn praktijk hoe moeilijk het vaak is om de woede en frustratie die een vrouw voelt, te kanaliseren tegenover de kinderen. Alle dingen waar ze zich vroeger een beetje aan ergerde bij haar ex, worden nu uitvergroot en zijn een doorn in het oog. Maar daar hebben de kinderen geen boodschap aan. Die willen maar 1 ding en dat is dat papa en mama aardig tegen elkaar zijn.

So, zip it! Hou je in.

Als je je gefrustreerd voelt over je ex en zijn gedrag, bespreek dat dan met een vriendin. 
Of schreeuw in een kussen, of ga even lekker boksen tegen datzelfde kussen.
Of verwerk die emoties onder begeleiding van een coach. Want het moge duidelijk zijn dat je ze wel kwijt moet en mag.

Opkroppen is geen optie, want dan zul je zien dat het er op een onbewaakt ogenblik toch uitkomt. Een moment dat de kinderen er wel bij zijn. En dat wil je echt niet.

Probeer de volwassene te blijven in deze en altijd te redeneren vanuit de kinderen.
Hoe voelt het voor hun? Wat kan ik doen om hun ‘gescheiden’ leven te verlichten?

“Alles voor de kinderen”, zeiden we vaak tegen elkaar als we onze vrije zaterdag weer opgaven omdat de kids iets moesten. We zeiden het als grapje, want we vonden het heerlijk tijd met ze door te brengen. En we deden en doen het met liefde.

Dat verandert niet na de scheiding. Sterker nog, die uitspraak is nu veel belangrijker.
Met deze toevoeging: “Alles voor de kinderen, want zij hebben er niet om gevraagd.”

Vind je dat soms lastig (wat heel normaal en menselijk is!)? 

Je kunt er altijd even vrijblijvend met me over sparren. Je kunt gratis en voor niets een spit-it-out-sessie inplannen, zodat je even lekker je verhaal bij mij kwijt kunt. Ik geef je meteen 2 waardevolle tips mee die je gaan helpen om dicht bij jezelf te blijven en de rust te vinden om positief met je kinderen over hun vader te praten.

Liefs Marie-Chantal